Op zondag 11 oktober a.s. wordt de jaarlijkse Pakaradag gehouden in Ouwehands Dierenpark in Rhenen.
De historie van Ouwehands Dierenpark gaat terug naar 18 juni 1932 toen het park voor het eerst haar poorten voor het publiek opende. Van meet af aan was Ouwehands Dierenpark een groot succes en trok grote belangstelling. Het terrein van het park is inmiddels uitgebreid tot 22 ha en zijn tal van moderniseringen gerealiseerd, er is intensief geïnvesteerd in nieuwe projecten en is Ouwehands Dierenpark een dierenpark met moderne inzichten over milieu en natuureducatie, en een park dat een functie heeft inzake de instandhouding van bedreigde diersoorten. Het is voor het voortbestaan van zeldzame en bedreigde diersoorten, zowel in de natuur als in gevangenschap, van levensbelang dat deze tot voortplanting worden gebracht. Ouwehands Dierenpark werkt daarom met vele andere dierenparken samen op het gebied van internationale fokprogramma’s (EEP’s) voor bedreigde diersoorten.
Met gepaste trots bieden wij u het volgende programma aan:
Na de ontvangst met koffie, thee en kleine zoetigheden volgen een aantal presentaties:
Dr. Vivian Goerlich –Jansson
In 2009 is Vivian aan de Rijks Universiteit Groningen gepromoveerd en onderzocht zij de mogelijke onderliggende mechanisme van ‘sex bias’ (de afwijking van de geslachtsverhouding van de nakomelingen van de verwachte 50%) bij vogels, met name bij duiven. Behalve hormonen bleken er ook ander factoren een rol te spelen zoals bijvoorbeeld de lichaamsconditie. In samenwerking met Nico Schoemaker en Yvonne van Zeeland onderzoekt zij nu dit fenomeen bij papegaaien en zijn er inmiddels voorbeelden van ‘sex bias’ bij papegaaien bekend, zoals de Eclectus papegaai, Kakapo en Amazonepapegaaien. Pakara heeft recent een oproep aan kwekers gedaan om mee te werken aan dit onderzoek en Vivian vertelt u over het belang van dit onderzoek met voorbeelden uit het recente onderzoek bij kippen, duiven en papegaaien.
Elvira Kosasih
Elvira is de hoofdtrainer van Ouwehands Dierenpark. Zij traint diverse dieren en vogels in het park, waaronder de ara’s in het park waarmee zij o.a. ‘free flight’ demonstraties geeft. Elvira vertelt u hoe zelfs een professionele trainer problemen kan tegenkomen bij het trainen van verschillende soorten ara’s en wat zij heeft gedaan om deze problemen op te lossen. Later op de dag geeft zij een live demonstratie en laat zij in de praktijk zien hoe zij deze problemen tussen de verschillende soorten ara’s heeft aangepakt.
Drs. Roelant Jonker, bioloog
Voor zijn Master Thesis deed Roelant onderzoek naar het broedgedrag van de bijna uitgestorven geel-oorparkiet in Colombia met de mensen van Proaves. Roelant is directeur van City Parrots, een organisatie die het gebruik van stedelijk gebied voor de bescherming van papegaaien bepleit.
Tijdens het Ara-project bestudeerde hij geelvleugel-ara’s die meer dan 30 jaar en 4 generaties in de vrije natuur van Nederland leefden. Van deze populatie is helaas nog maar één man over. Momenteel ligt zijn focus op een project in samenwerking met het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden, het vogeltrekstation en Waarnemingen.nl naar halsbandparkieten en andere ‘stadspapegaaien’. Het onderzoek richt zich met name op de aanpassingen die papegaaien ondergaan als zij zich in bewoonde gebieden vestigen en waarom papegaaien zo succesvol zijn in steden en hoe dit kan helpen bij de bescherming van bedreigde soorten.
Winny Weinbeck
Voorzitter van Pakara en gediplomeerd gedragstherapeut voor papegaaien geeft een lezing over gedragsproblemen bij papegaaien. Om het gedrag van papegaaien te kunnen begrijpen moeten we ze bestuderen in de vrije natuur. Daar kunnen we zien dat papegaaien in groepsverband leven en er sprake is van een zeer sterke paarbinding. Bij papegaaien die in gevangenschap worden gehouden kan het niet kunnen uitoefenen van hun natuurlijke gedrag of een gebrek aan sociale contacten soms leiden tot gedragspro-blemen. Ook ongeschikte voeding, verkeerde huisvesting en onvoldoende kennis spelen hierbij een belangrijke rol. Veel voorkomende problemen zoals agressie, schreeuwen, angst, verenplukken en automutilatie passeren de revue. Hoe kunnen deze problemen opgelost worden en hoe kunt u gedragsproblemen en stress voorkomen.
De presentaties worden gevolgd door een heerlijke lunch met soep en vers afgebakken luxe belegde broodjes met o.a. zalm, room brie en salades waarbij diverse dranken worden geserveerd.
Na de lunch wordt u opgehaald om het dierenpark van een andere kant te gaan bekijken. De gidsen nemen u mee voor een educatieve wandeling door het park en vertellen u in ongeveer een uur vele feiten, weetjes en anekdotes over de bewoners van Ouwehand.
De rondleiding eindigt bij de locatie waar Elvira Kosasih, de hoofdtrainer van Ouwehands Dierenpark, een trainingsdemonstratie zal geven.
U kunt uiteraard ook op eigen gelegenheid door het park lopen en de Hyacinthara’s, geelvleugelara’s, Inca- en Molukkenkaketoes bewonderen en de vele andere bijzondere dieren in het park.
Vogelliefhebbers kunnen o.a. de volgende vogels zien in het park: witnekkraanvogel, zwarte arend, zadelbekooievaar, zeearend, aalscholver, Emou, Cubaanse flamingo, zwavelborsttoekan, hamerkop, helmparelhoen, hoornraaf, Lapland uil, bosuil, sneeuwuil, struisvogel, roodsnaveltoekan, roodkuiftoerako, rode ibis, raaf, Humboldt pinguïn, pelikaan, Sulawesi jaarvogel, kleine zilverreiger, koereiger, kroonkraanvogel, Livingstone toerako, Nandoe en de groene arassari.
Sta neus aan neus met de ijsberen en maak kennis met de jonge ijsberentweeling en loop onder slingerende orang oetans door. Bekijk de unieke witte leeuwen met hun jongen vanuit een spannende uitkijkpost, bezoek de spectaculaire zeeleeuwenshow en ga op avontuur in Gorilla Aventure! In ‘Gorilla Adventure’ slinger je door de reusachtige kloof, daal je af in de oude mijnschacht diep onder de grond en beleef je een spannend avontuur tussen de gorilla’s. Ontmoet in het grootste gorillaverblijf van Nederland op 10 meter hoogte deze indrukwekkende mensapen… Durf jij het aan?
Kinderen kunnen zich lekker uitleven in RavotAapia, Europa’s grootste overdekte speeljungle.
Sinds het vorig jaar is Ouwehands Dierenpark een beregave beleving rijker: Expeditie Berenbos! Een bijzondere ervaring rondom de bruine beren en wolven. Wandel door het spannende doolhof, bezoek het dorp Karpatica en ontdek daar alles over de beer.
Om 17.30 uur is er de prijsuitreiking van de loterij met ter afsluiting een drankje en een hapje.
De deelnamekosten voor deze geheel verzorgde dag inclusief ontvangst met koffie, thee zoetigheden, een heerlijke belegde broodjeslunch, alle genoemde activiteiten en ter afsluiting een borrel met hapjes zijn:
Pakaraleden plus 1 introducee: Euro 30,–per persoon (all-in)
De prijs voor niet-Pakaraleden is Euro 40,– per persoon (all-in).
Graag bij aanmelding aangeven of u wel of niet wilt deelnemen aan de rondleiding.
Alle deelnemers van de Pakaradag ontvangen het unieke Pakara fotospecial ter waarde van Euro 5,– GRATIS.
U kunt zich tot 1 oktober aanmelden via: info@pakara.nl of schriftelijk: Nijenheim 32-39, 3704 AV Zeist.
Wij hopen met u samen te kunnen genieten van deze informatieve en bovenal gezellige en leuke Pakaradag en zien u graag op zondag 11 oktober!