Programma Jaarlijkse Pakaradag 2018

Op zondag 14 oktober a.s. wordt de jaarlijkse Pakaradag gehouden in Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

Het programma voor deze dag is als volgt:

Na ontvangst met koffie, thee en kleine zoetigheden volgen een aantal presentaties. Pakara is bijzonder verheugd Rosemary Low en Marloes Heijne als sprekers op deze dag aan u te mogen presenteren.

Rosemary Low is een binnen de vogelwereld bij een ieder bekende Britse aviculturist, ornitholoog, natuurbeschermer, schrijver en papegaaiendeskundige. Al vanaf haar 16e houdt zij papegaaien en acht jaar lang was zij curator van de grootste papegaaiencollectie in de wereld van Loro Parque in Tenerife en Palmitos Park in Gran Canaria. Zij is schrijfster van vele honderden artikelen die in diverse tijdschriften over de hele wereld worden gepubliceerd en heeft meer dan 25 boeken over papegaaien en het houden en kweken van deze vogels geschreven. In 1989 was zij medeoprichter van de World Parrot Trust en zet zij zich al jaren actief in voor het welzijn en de bescherming van papegaaien zowel in de natuur als in gevangenschap. Zij heeft de hele wereld over gereisd en is regelmatig spreker op internationale congressen. Zij heeft meer dan 100 soorten papegaaien in het wild geobserveerd in meer dan 30 landen. Zij zal op de Pakaradag twee lezingen geven: ´Understanding Parrot Behaviour` waarin zij bepaalde aspecten van papegaaiengedrag bespreekt die in het wild gezien worden en relateert zij deze gedragingen aan de papegaaien die in gevangenschap worden gehouden. Zij legt uit hoe wij het leven van papegaaien in gevangenschap kunnen verbeteren. In haar tweede lezing `Parrot Conservation in the 21st Century´ legt zij de oorzaken uit waardoor papegaaien in toenemende mate worden bedreigd. Bijzonderheden van een aantal uitstekende beschermingsprojecten worden beschreven, zoals het verschaffen van nestkasten, voorlichting over hoe het leegroven van nesten kan worden voorkomen en het herstellen van de natuurlijke leefomgeving.

Marloes Heijne is in 2008 afgestudeerd als dierenarts en werkt sinds 2012 bij de afdeling Bacteriologie en Epidemiologie van Wageningen Bioveterinary Research. Zij is daar veterinair microbioloog in opleiding (wat een specialisatie is binnen de diergeneeskunde) en voert onderzoek uit naar psittacose of papegaaienziekte. Haar onderzoek bestaat deels uit laboratoriumwerk, deels uit onderzoek bij dieren. Zij brengt in kaart hoe vaak psittacose bij vogels in Nederland voorkomt en op welke manier de diagnostiek kan worden verbeterd. Wageningen Bioveterinary Research voert onderzoekstaken uit in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en is referentielaboratorium voor aangifteplichtige dierziekten in Nederland. In haar lezing legt Marloes uit hoe deze besmettelijke ziekte wordt veroorzaakt die bij 460 verschillende vogelsoorten voorkomt. De bacterie kan via contact met besmette vogels ook op mensen worden overgedragen. Hierdoor kan bij mensen een ernstige longontsteking ontstaan. In Nederland geldt daarom voor vogels met psittacose een aangifteplicht en moet er bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een melding worden gedaan als vogels ziekteverschijnselen vertonen van psittacose en ook bij mensen geldt er een meldplicht voor psittacose. In de praktijk is het lastig om de ziekte psittacose vast te stellen. Een goede diagnostiek en bestrijding van de ziekte bij vogels is dus heel belangrijk om het aantal ziektegevallen omlaag te brengen, evenals de uitwisseling van informatie tussen dierenartsen en artsen zodat er sneller gehandeld kan worden als er een uitbraak is.

De presentaties worden gevolgd door een heerlijk belegde broodjeslunch met soep en waarbij diverse dranken worden geserveerd. Na de lunch worden de deelnemers opgehaald om het dierenpark van een andere kant te bekijken. Onder leiding van gidsen is er een educatieve wandeling door het park en worden er vele feiten, weetjes en anekdotes over de bewoners van Ouwehand verteld. Naast de vele bijzondere vogels in het park is er het berenbos waar beren samen met wolven leven op een groot bosperceel, het grootste gorillaverblijf van Nederland, de unieke nevelpanters die in het regenwoud bij de Himalaya leven en kunt u neus aan neus staan met de speelse ijsberentweeling die in 2017 in het park zijn geboren. Uniek in Nederland zijn de reuzenpanda´s Wu Wen en Xing Ya die in ´Pandasia´ verblijven, een Aziatisch project dat niet alleen onderdak biedt aan de reuzenpanda´s maar ook aan andere Aziatische diersoorten zoals de kleine panda´s en muntjaks.

Na de rondleiding is er nog een prijsuitreiking van de loterij met ter afsluiting een drankje en een hapje.

De deelnamekosten voor deze geheel verzorgde dag inclusief ontvangst, lunch en alle genoemde activiteiten zijn Euro 30,– voor Pakaraleden plus 1 introducee per persoon (all-in). De deelnamekosten voor niet-Pakaraleden zijn Euro 40,- per persoon (all-in).

U kunt zich tot 4 oktober aanmelden voor deze dag via info@pakara.nl